Kids Αthletics : Επενδύοντας στην άθληση και στα οφέλη της

3 Δεκεμβρίου 2019 0 Από Μαριάνθη Χαλκίτη

Τα παιδιά των τάξεων Δ’, Ε’ και ΣΤ’ συμμετείχαν στις 21 Νοεμβρίου στα Kids Athletics με τη συνοδεία του γυμναστή του σχολείου μας, κ. Φώτη Κουμεντή και των δασκάλων τους.

Γράφει ο κος Φώτης Κουμεντής:

Kids Athletics 

Το 2005 η IAAF δημιούργησε μια σφαιρική αθλητική πολιτική για τα παιδιά ηλικίας 8 μέχρι 11 ετών, με στόχο:

  • Να καταστήσει το Στίβο το πιο πολυχρησιμοποιημένο άθλημα στα σχολεία σε ολόκληρο τον κόσμο
  • Να βοηθήσει τόσο τα παιδιά που είναι σε ακαδημίες, να προετοιμαστούν για το μέλλον τους στο Στίβο με τον αποδοτικότερο τρόπο.
  • Βασική επιδίωξη  του προγράμματος είναι  να φέρει τον ενθουσιασμό μέσα από το παιχνίδι στο Στίβο. Τα νέα αγωνίσματα- δραστηριότητες και η καινοτόμος οργάνωση θα βοηθήσουν τα παιδιά  να ανακαλύψουν τις βασικές δεξιότητες σε οποιοδήποτε χώρο ( στάδιο, γήπεδο, σχολείο ).
  • Οι αθλητικές ημερίδες δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά  μέσα από την άσκηση να κερδίσουν στην υγεία, στην εκπαίδευση και στην προσωπική ευχαρίστηση.

Τα Kids Athletics είναι η δημιουργία συναγωνιστικών δραστηριοτήτων –  αγωνισμάτων, σχετικές με τα διάφορα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού, που είναι κατάλληλες για  την ηλικία των παιδιών και όχι δραστηριότητες με πρότυπο της κλίμακας των μεγάλων. Η ανάγκη  των παιδιών για αρμονική ανάπτυξη, οδήγησε στο μοντέλο αυτό, που  είναι προσαρμοσμένο στο επίπεδο της ηλικίας αυτής.

Όλες οι δραστηριότητες που χρησιμοποιήσαμε εκείνη την ημέρα ήταν:

Ελκυστικές, προσιτές και καθοδηγητικές για τα παιδιά

Στόχος του προγράμματος είναι:

  • Ένας μεγάλος αριθμός των παιδιών ασκείται ταυτόχρονα
  • Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ποικιλία βασικών κινητικών εμπειριών
  • Δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο τα πιο δυνατά και πιο γρήγορα παιδιά να συμβάλλουν σε ένα καλό αποτέλεσμα
  • Οι ικανότητες που απαιτούνται για τις δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες στο επίπεδο της κάθε ηλικίας
  • Ο περιπετειώδης χαρακτήρας του προγράμματος, προσεγγίζει κατάλληλα τα παιδιά
  • Η δομή και η βαθμολόγηση των αγωνισμάτων είναι απλή
  • Χρειάζονται λίγοι βοηθοί και κριτές
  • Τα αγωνίσματα Στίβου προσφέρονται ως αγώνες με μεικτές ομάδες ( αγόρια και κορίτσια )

Οι στόχοι του περιεχομένου του προγράμματος είναι:

  1. Η προώθηση της υγείας –Η άσκηση των παιδιών, θα τα βοηθήσει να βελτιώσουν την υγεία τους.
  2. Κοινωνική αλληλεπίδραση –Το δομημένο πρόγραμμα, βοηθά τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν. Το κάθε παιδί είναι ενταγμένο σε μια ομάδα, συμβάλλει ουσιαστικά στις δραστηριότητες, γνωρίζεται καλύτερα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του και μαθαίνει να αποδέχεται τις διαφορές τους.
  3. Χαρακτήρας της περιπέτειας – Οι δραστηριότητες δίνουν κίνητρα στα παιδιά, όπως επίσης και το αίσθημα ότι μπορούν να επιτύχουν συμμετέχοντας στον αγώνα.

Η αρχή της ομάδας Η ομαδική εργασία είναι μια βασική αρχή για το πρόγραμμα που εφαρμόζει η  IAAF. Όλα τα μέλη της ομάδας έχουν ουσιαστική συμβολή στα αποτελέσματα της ομάδας τους, είτε σε ομαδικές δραστηριότητες όπως είναι οι σκυταλοδρομίες, είτε σε δραστηριότητες όπου το κάθε παιδί εργάζεται ατομικά και προσφέρει κάποιους βαθμούς στην ομάδα του. Η ατομική συμμετοχή συμβάλλει στο αποτέλεσμα των ομάδων και ενισχύει την ιδέα  ότι η συμμετοχή κάθε παιδιού είναι σημαντική για την ομάδα. Κάθε παιδί συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του αγώνα, που έχει σαν αποτέλεσμα την αποτροπή της πρόωρης εξειδίκευσης. Οι ομάδες είναι μεικτές (αγόρια-κορίτσια). Όλα τα παιδιά δοκιμάζουν όλες τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι δραστηριότητες είναι οργανωμένες με βάση το κυκλικό μοντέλο, όπου οι ομάδες περνούν από διάφορους σταθμούς εργασίας. Μέσα από αυτό πρόγραμμα τα παιδιά συναγωνίζονται και δοκιμάζουν ποικίλες μορφές αθλητικών δραστηριοτήτων που θα τα βοηθήσει να ωφεληθούν από μια περιεκτική Φυσική Αγωγή.

 

1.» Φόρμουλα με στροφές «

Συνοπτική περιγραφή: Σκυταλοδρομία που περιλαμβάνει ταχύτητα σε ευθεία, σε εμπόδια και σε στροφές. Ξεκίνημα με κυβίστηση σε στρώμα, ακολουθούν άλματα με τα δύο πόδια πάνω από ‘’αφρολεξένια’’ εμπόδια, πατήματα μέσα σε στεφάνια 2 χρωμάτων (αριστερό =κόκκινο, δεξί =μπλε) και τέλος ζιγκ-ζαγκ μέσα από πλαστικές κολώνες.

2.» Δρόμος με Εμπόδια»

Συνοπτική περιγραφή: Δρόμος ταχύτητας με (4) εμπόδια. Η δραστηριότητα του δρόμου (40μ) με εμπόδια προϋποθέτει ίση απόσταση μεταξύ των εμποδίων (6,5μ) και το πρώτο εμπόδιο να είναι σε απόσταση από την αφετηρία (10μ) για να μπορούν τα παιδιά να αναπτύσσουν ταχύτητα.

 3.» Ρίξιμο ελαστικού πυραύλου (vortex

Συνοπτική περιγραφή:  Ρίψη vortex πάνω από τον ώμο σε απόσταση χωρισμένη σε ζώνες. Τα παιδιά ρίχνουν σε στόχους, μαζεύουν βαθμούς για την ομάδα τους και  προσπαθούν να ξεπεράσουν ένα προκαθορισμένο όριο (10μ=1Β – 20μ=2Β – 30μ=3Β – 40μ=4Β)

4.»Άλμα σε μήκος με κοντάρι στην Τάφρο»

Συνοπτική περιγραφή:  Άλμα σε απόσταση πάνω από εμπόδιο χρησιμοποιώντας το κοντάρι, με στόχο να προσγειωθεί το παιδί στην Τάφρο.

5.» Σκυταλοδρομία Ταχύτητας/Εμποδίων/Σλάλομ τύπου «πήγαινε έλα» «

Συνοπτική περιγραφή: Σκυταλοδρομία μπρος πίσω που συνδυάζει ταχύτητα και αποστάσεις σλάλομ

6.» Τριπλούν με  λίγη φόρα»

Συνοπτική περιγραφή:  Άλμα Τριπλούν με λίγη φόρα (5μ). Για τις ηλικίες των 10-12 ετών, η δραστηριότητα θα πρέπει να γίνεται εντός των παρακάτω προτεινομένων αποστάσεων μεταξύ των αλµάτων: 1,50µ = 1 βαθµός, 1,80µ = 2 βαθµοί, 2,15µ = 3 βαθµοί.

7.’’Ρίψη mb’’

Συνοπτική περιγραφή: Τα παιδιά με πλάτη στο στόχο, ρίχνουν μια medicine ball, ανάλογα με το πόσο μακριά την ρίχνουν κερδίζουν και τους ανάλογους πόντους.

 Ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό:

Ευχαριστούμε θερμά τους γυμναστές  κ. Τσαταλό Κωνσταντίνο και κ. Παπαγιάννη Τάσο.