Σχολικά γεύματα

12 Δεκεμβρίου 2021 0 Από Μαριάνθη Χαλκίτη

   Το σχολείο μας από 6/12/21 συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα». Πρόκειται για πρωτοβουλία του  Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο  σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4455/2017 (ΦΕΚ Α’ 22) καταρτίζει, συντονίζει και εποπτεύει το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα». Ο ΟΠΕΚΑ , ως εντολοδόχος του υπουργείου Εργασίας αναλαμβάνει να υλοποιήσει το πρόγραμμα.

   Ο θεσμός του ζεστού γεύματος στα σχολεία, που συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια επιτυχούς εφαρμογής, αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό.

   Τα σχολικά γεύματα, ως θεσμός που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μαθητικές επιδόσεις. Τα πολλαπλά οφέλη του Προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς Φορείς, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Προάγεται δηλαδή στην νέα γενιά η υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.