Τα Ουρανοποιηματάκια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

13 Δεκεμβρίου 2023 0 Από Μαριάνθη Χαλκίτη

Γράφει ο δάσκαλος της ΣΤ1 Δρακόπουλος Πάνος

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σχολική κοινότητα των Ουρανοποιημάτων (ΣΤ1 – 17ου ΔΣ Ρόδου) προσκαλείται, για να παρουσιάσει τις δράσεις της, στο ΠΤΔΕ του Παν/μιου Αιγαίου. Καθηγήτριες του Παν/μιου Αιγαίου, όπως η Ελένη Σκούρτου και η Βασιλεία Καζούλλη, με σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα –πλάι στα άλλα– πάνω στην δημιουργική μάθηση, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την μετασχηματιστική διάσταση της παιδείας, έχουν κατά περιόδους προσκαλέσει τα Ουρανοποιηματάκια, για να μιλήσουν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τους – προκειμένου να μελετηθεί από πρώτο χέρι η αξία της «Χαρούμενης γνώσης», όπως η κοινότητα των Ουρανοποιημάτων τη διαρθρώνει και την υλοποιεί στην σχολική της ζωή.

Έτσι και τη Δευτέρα (27/11) οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ1 του 17ου ΔΣ Ρόδου, προσκεκλημένοι απ’ την τακτική Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας του ΠΤΔΕ Ρόδου, κα  Βασιλεία Καζούλλη, στο πλαίσιο του μαθήματός της «Διδασκαλία Γλώσσας και Νέες Τεχνολογίες» παρουσίασαν με τους δασκάλους τους, τον κ. Πάνο Δρακόπουλο και την κα Σέβα Φωταρά (παράλληλη στήριξη) ενώπιον ενός κατάμεστου και φιλομαθούς αμφιθεάτρου, τις 4 δημιουργικές τους ομάδες: Α. Την ομώνυμη Λέσχη ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής, Β. Το παιδικό μουσικό σύνολο «Νεραϊδοφωνίξ», Γ. Την κινηματογραφική ομάδα «Ταινίες από ξυλομπογιά» και Δ. Το τμήμα «Δημοκρατικής Αυτορρύθμισης Μαθητών».

Αξιοσημείωτο είναι πως τα παιδιά συνόδευαν εκτός από τους δασκάλους τους, η διευθύντρια του 17ου κα Μπέττυ Κυρίτση και μία ομάδα γονέων και κηδεμόνων του τμήματος τους, καθώς αυτό υπακούει στην κουλτούρα σύμπραξης και συνεργασίας σχολείου και οικογένειας που καλλιεργούν τα Ουρανοποιηματάκια κι εν γένει το 17ο ΔΣ Ρόδου.

Η ξεχωριστή αυτή Παιδαγωγική Συνάντηση ξεκίνησε στις 11.00.

Νωρίτερα, όμως, ομάδα φοιτητών της κας Καζούλλη ξενάγησε τα παιδιά στους χώρους των 2 μεγάλων κτηρίων («7ης Μαρτίου» και «Κλεόβουλος») του Πανεπιστημίου.

Τα παιδιά, ειδικά στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον πλούτο και τον τρόπο λειτουργίας της από την χαμογελαστή βιβλιοθηκονόμο, την κα Νεκταρία.

Τα παιχνίδια των Ουρανοποιημάτων που ακολούθησαν, οδήγησαν τους μικρούς φιλαναγνώστες στην αναζήτηση σημαντικών έργων της Αλ. Ζέη, του Ε. Τριβιζά και του Οδ. Ελύτη, αλλά και βιβλίων «με το πιο παράξενο όνομα», «με το πιο εντυπωσιακό εξώφυλλο», «με τον πιο αστείο τίτλο»!

Μετά από μία απαραίτητη ανάπαυλα στο κυλικείο της Σχολής, δεκάδες φοιτητές υποδέχτηκαν τα Ουρανοποιημάτακια στο οικείο Αμφιθέατρο της.

Η παρουσίαση γρήγορα πήρε την δυναμική της συζήτησης, όπου αναδείχτηκε, πως το ορατό παράδειγμα μιας τάξης που δημιουργεί μαθαίνοντας και μαθαίνει δημιουργώντας, ενεργοποιεί στη σκέψη των φοιτητών έναν ιδιαίτερα γόνιμο προβληματισμό για το πώς μπορεί να πορευτεί το σημερινό ελληνικό σχολείο – και για το πώς είναι σε θέση οι ίδιοι να δουν τον εαυτό τους ώστε να συμβάλλουν στην παιδαγωγική του ανανέωση.

Όπως συνόψισε εύστοχα η κα Καζούλλη: «Μερικές φορές χρειάζεται να κάνουμε εμείς οι καθηγητές, ένα βήμα πίσω και να αφήσουμε τους μαθητές να μας διδάξουν. Το μάθημά τους με έπεισε ακόμη περισσότερο ότι η δημιουργικότητα είναι το κλειδί. Και αν ακόμα δεν είστε πεπεισμένοι, περισσότερα γι’ αυτό στο ιστολόγιο της τάξης τους: https://ouranopoihmatakia.blogspot.com/ »

 

Δείτε και εδώ το σχετικό άρθρο στην εφημερίδα «Ροδιακή»:

https://www.rodiaki.gr/article/504748/paidagwgikh-synanthsh-me-ta-oyranopoihmatakia-sto-panepisthmio-aigaioy?fbclid=IwAR2shMlw1lPHhH9dM7n3ZSRqEcmQMz-_96j4JbLZtxqe144aiswJRX6F-zw